Leszokás az orrcseppről!

Figyelem, a módszer lényege, hogy

NEM KELL MAGADAT KÍNOZVA RÖGTÖN LETENNI A JÓL BEVÁLLT ORRSPRAYT, HANEM SZÉPEN FOKOZATOSAN TUDOD ELHAGYNI!

Még egyszer fontos megemlíteni, hogy a lenti módszer arra az esetre nyújt megoldást, amikor ténylegesen a túlzott orrspray használat miatt lettél függő és nem egyéb betegség/állapot okozza az orrdugulást. Ezért fontos, hogy mindenképp konzultálj egy orvossal.

De akkor térjünk is rá a módszerre.

Az orrspray lerakásához szükséges eszközök

Először is még több orrsprayre lesz szükséged :D

Tengervizes orrspray

Ezekben semmi varázslat nincs, szó szerint tengervizet kell befújnod az orrodba. Azért fontos, mert a segítségével teljesen ki tudod tisztítani az orrüregedet, valamint meg is nyugtatja a szerencsétlen orrnyálkahártyádat.

Gyulladáscsökkentő (szteroid) tartalmú orrspray

Az orrban a nyálkahártya gyulladását meg kell szüntetni. Erre az egyik legmegfelelőbb kezelés az úgynevezett szteroidos orrspray használata.

FONTOS, hogy az ilyen hatóanyagú orrsprayket csak orvos írhatja fel ma Magyarországon.

Az eddigi jól bevált orrsprayd

Ez ahhoz kell, hogy jobban érezd magad a bőrödben és megkönnyítsd az átállást, mindenképp szükség lesz még az eddigi nyálkahártya összehúzó orrspraydre.

Orrsprayről leszokás lépései

Itt a lényeg, hogy napi rutint alakítasz ki, ami során azt kell észrevenned, hogy egyre kevesebbet kell használnod az eddig orrcseppedet.

A leszokás pontos lépései a következők.

Naponta 2-szer használd a szteroidos orrsprayt

Ezt a lépést úgy időzítsd, hogy az orrod éppen szeleljen, de azért ne közvetlen a régi orrsprayd használata után, hanem nagyjából fél órával későbbre iktasd be.

A gyulladáscsökkentő szteroidos orrspray használata a következő lépésekből áll:

  • fújd ki alaposan az orrod
  • a tengervizes orrsprayvel alaposan öblítsd át mindkét orrnyílásod. Ezt érdemes mosdókagyló felett csinálni, mert ez ki fog folyni az orrodból. Guszta lesz ;)
  • ezután még alaposabban fújd ki az orrod
  • most már jöhet a gyulladáscsökkentő orrspray mindkét orrnyílásba

Naponta 3-szor használd legalább a tengervizes orrsprayt

Az előbb azt írtam, hogy a gyulladáscsökkentő orrspray használata előtt mindenképpen használj tengervízeset. Ez akkor már 2 használatot jelent naponta.

Érdemes még többször beiktatni a tengervizesnek a használatát. Ezzel jobban tisztán tartható az orrüreg, mintha sima orrfújással, valamint nyugtatja is a sós oldalt a nyálkahártyát.

Ha nem kapsz levegőt, használd a régi jól bevált orrspraydet

A módszer igazi ereje itt mutatkozik meg, hogy nem hagyjuk el azonnal a nyálkahártya összehúzó orrspraynket, hanem használhatjuk továbbra is, amennyiben nem kapunk levegőt az orrunkon.

A legfontosabb dolog, hogy csak akkor használjuk, amikor már érezzük, hogy nem kapunk levegőt. Erre mindig figyeljünk, hogy ne rutinszerűen fújjunk az orrunkba a régi orrpsraykből, hanem szigorúan csak akkor, amikor már érezzük, hogy nem kapunk levegőt.

Ahogy múlnak a napok, érdemes még az adagot is csökkenteni, tehát egyszerre ne annyit fújjunk, mint amikor a legdurvábban orrsprayfüggők voltunk. Például, ha egy használatnál egy orrnyílásba 4-szer fújtunk, akkor kezdjünk el csak 3-at fújni.

Ha eljutottunk oda, hogy csak egyet fújunk, akkor érdemes a régi kedvenc orrspraynkből olyat használni, ami kisebb koncentrátumú hatóanyagot tartalmaz. Sokszor van az ilyen orrsprayknek gyermekeknek szánt változata, amik tipikusan ugyanabból a hatóanyagból feleannyit tartalmaznak.

Letettük az orrsprayt

A fenti lépéseket betartva azt kell észrevenned, hogy egyre ritkábban kell nyúlnod a régi orrspraydhez végül eljutsz abba a rég elfeledett állapotba, amikor úgy fekszel le aludni, illetve úgy ébredsz, hogy nincs bedugulva az orrod, ami fantasztikus érzés tud lenni.

Ezen a ponton az utolsólépés, hogy le kell tenni a gyulladáscsökkentő orrsprayt is, hiszen már elértük, hogy nincs szükségünk a régi orrspraynkre. Ezt fizikailag bármikor meg tudjuk tenni, mert a gyulladáscsökkentő orrspraytől nem tud kialakulni az a fajta függőség, mint ami a nyálkahártya összehúzós fajtától. Itt lehet egy kis félelem az emberben, hogy ha nem használja, akkor biztosan megint be fog dugulni az orra. De higgyük el, hogy itt már nem lesz gond, már nem vagyunk orrspray-függők ;)